Sociale Benadering in de wijk

De mens centraal stellen in plaats van de kwetsbaarheid. Dat is waar Sociale Benadering voor staat. We vinden het belangrijk dat mensen met vertrouwen in eigen kunnen, en samen met hun naasten hun leven kunnen invullen op een manier die er voor hen toe doet. Dat biedt mensen een volwaardig leven met eigen regie.


Sociale Benadering is ontstaan vanuit verhalen die mensen met een kwetsbaarheid hebben gedeeld. Zij worstelen niet alleen met hun kwetsbaarheid maar juist met de manier waarop de omgeving naar hen kijkt. En hoe zij niet meer als volwaardig mens worden gezien. Antropoloog Anne-Mei The heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dit thema. Vanuit daar is het gedachtegoed Sociale Benadering ontstaan. Op www.socialebenadering.nl lees je hier meer over.

Sociale Benadering in uw thuissituatie
Als u problemen ervaart door uw kwetsbaarheid, bijvoorbeeld bij dementie staat het Sociale Benaderingsteam in uw gemeente voor u klaar. Een medewerker komt met u kennismaken en luistert naar uw verhaal. De medewerker kan u ondersteunen en kijkt met u naar uw mogelijkheden, interesses en hoe u uw sociale rol kunt blijven vervullen. We kijken samen hoe u zo lang mogelijk thuis in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.

We hebben nauwe contacten met de casemanagers en wijkzuster en zorg in de buurt, als dat nodig is. Mocht een verhuizing toch noodzakelijk zijn, dan kan ondersteunen wij u hier ook bij. Ook in de woonzorgcentra van Surplus werken we met Sociale Benadering. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk van uw activiteiten waarschijnlijk gewoon doorgaan.

We werken in Klundert, Noordhoek, Fijnaart, Heijningen, Willemstad, Helwijk en dorp Moerdijk, en in de Hoge Vucht in Breda volgens het gedachtegoed van Sociale Benadering.

Contact
Mail naar sbd-moerdijk@surplus.nl of bel Renske Donkers, teamlid Sociale Benadering op 06 236 408 24.

Ervaringen in de gemeente Moerdijk 
Mirte vertelt: ’Ik trek op met een echtpaar in Klundert. Meneer heeft de diagnose Alzheimer. We hebben veel thuis afgesproken en stukje bij beetje leerde ik dit echtpaar beter kennen. Ik wandel met zowel meneer als mevrouw en beide geven aan dit erg prettig te vinden. Ze vertellen dat het ruimte geeft voor andere gesprekken. 

Deze gesprekken zijn vaak ook heel persoonlijk, vanuit beide kanten. Door vanuit mijzelf ook dingen te delen, wordt de vertrouwensband hechter. Meneer zei pas geleden tegen me: “ Ik kijk weer uit naar je bezoek, ik ben benieuwd naar jouw verhalen.’  Als ik er niet ben, word ik gemist.

Het succes is dat ik niet meer weg te denken ben. Door het delen persoonlijke verhalen ben ik een soort uitlaatklep. Het echtpaar geeft ook aan dat het fijn is om het ventileren, maar ook fijn dat er korte lijntjes zijn met andere hulpverlening. 

In deze situatie zien we een hele gelijkwaardige relatie. Dit is binnen de werkwijze van de Sociale Benadering heel belangrijk. Er gebeurt vaak veel in mensen hun leven wanneer een diagnose gesteld wordt.  Eén van de thema’s die vaak onder druk komt te staan, is het hebben en onderhouden van gelijkwaardige relaties. De teamleden Sociale Benadering richten zich op gelijkwaardige relaties.

Ervaring in de gemeente Klundert
Ik trek op met een meneer uit Willemstad. Deze meneer woont thuis met zijn vrouw. Toen ik voor het eerst kwam was er vooral een angst dat ik kwam om hem op kwam halen om mee te nemen, hierdoor was er veel achterdocht. Ik heb ruim de tijd genomen om kennis te maken en te werken aan onze vertrouwensband. We werken binnen de Sociale Benadering met een gespreksinstrument waarin ik samen met deze meneer in kaart breng wie het netwerk is en wat hun positie is in het leven van de deze meneer. Na een uitgebreide kennismaking en het veel samen optrekken hebben we na 5 maanden opnieuw dit netwerk in kaart gebracht. Heel bijzonder was om te horen dat deze meneer zelfs een plaatsje voor mij tussen de naaste had. Hierin werd heel duidelijk dat onze vertrouwensband gegroeid was en we vandaaruit verder konden gaan bouwen aan zijn zelfvertrouwen en sociale rollen.  

In onze gesprekken vertelde meneer dat zijn hobby schilderen is. We zijn dit samen gaan doen en hierdoor en de gesprekken die we tijdens dit schilderen kregen, hebben we elkaar beter leren kennen.   

We kwamen samen tot het doel om zijn leefwereld wat te gaan vergroten. We zijn in eerste instantie aangesloten in de buurtkamer In Willemstad. Hier vond meneer niet echt zijn draai. We zijn op basis van zijn schilderinteresse op zoek gegaan naar andere activiteiten in de buurt. Zo sloten we samen aan bij de schilderactiviteit in het huis van de wijk Klundert. Hier werd hij heel enthousiast van, hij voelde zich hier meer onderdeel van de groep , er werd met hem omgegaan als met een ieder ander, hij werd niet gezien als de persoon met dementie. Dit heeft zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Op een rustige manier hebben we samen toegewerkt naar dat hij ‘alleen’ in samenwerking met maatjesvervoer wekelijks naar de schilderactiviteit gaat. 

In dit filmpje vertellen we je meer over Sociale Benadering in het algemeen en het team in Klundert in het bijzonder.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen